Sinius

Kurs i kroppsspråk - bli mer bevisst.


Kroppsspråket gjør at du kan overbevise eller forsterke budskapet som kommer ut av munnen din. Skal du nå
igjennom til noen eller få folk med deg, må kroppsspråket være riktig. Dette er et morsomt og ikke minst lærerikt kurs.

Kroppsspråket står for en betydelig del av den totale kommunikasjonen mellom mennesker, så vi har mye å ta av. Mange eksperter mener at mellom 50-80% av all menneskelige kommunikasjon er ikke-verbal. Hvilken prosentsats som er riktig varierer fra situasjon til situasjon, og hvor lenge du har kjent personene du skal lese kroppsspråket på.

Kroppsspråk er bevisst og ubevisst overføring og tolkning av følelser, holdninger og stemninger gjennom kroppsholdning, bevegelser, ansiktsuttrykk og øye-aktivitet. Ved å tolke disse kan vi avdekke underliggende eller ubevisste følelser og holdninger. (Kinesics er det moderne vitenskapelige ordet for kroppsspråk og betyr at visse kroppsbevegelser og gester betraktes som en form for ikke-verbal kommunikasjon). Kinesics kommer fra det greske ordet kinein som betyr bevegelse. Kilde: oxforddictionaries.com )

Menneskekroppen sies å være i stand til å produsere 700 000 forskjellige bevegelser (Hartland og Tosh, 2001). Vi er i stand til å snakke i ca 100 ord per minutt, og tenke 800 ord per minutt. Det vil si at kroppen er i stand til å uttrykke nesten 50.000 ord i form av tanker per time. På denne måten kan vi si at vi kan uttrykke så mye mer med kroppen enn vi kan verbalt – og så går det også fortere. Kroppen sender ut umiddelbare signaler, mens vi ofte får tid til å tenke før vi snakker. Kroppsspråket er råere og viser ekte følelser og reaksjoner.

Tolkning av kroppsspråk, særlig øyne og ansiktsuttrykk, ligger instinktivt i oss. Kroppsspråket er spesielt viktig første gang vi møter noen, men må ikke forveksles med førsteinntrykket. Førsteinntrykket er ikke det samme som hva kroppsspråket sier når du møter en person for første gang. Kroppsspråk må vurderes og tolkes over tid. Førsteinntrykket trenger heller ikke å stemme på hvordan personen egentlig er.

Kroppsspråk er ikke noen eksakt vitenskap. Ingen enkelt kroppsspråk-tegn er en pålitelig indikator. Det å forstå kroppsspråk innebærer tolkning av flere konsekvente signaler over tid.

Kroppsspråk kan ha sammenheng med det vi sier verbalt, men trenger ikke alltid å være det. Svært få tenker over at kroppen også snakker, og at andre også fanger det opp. Kroppen snakker i uttrykk, blikk, grimaser og bevegelser. Mange tenker at kroppsspråket ikke har noe reell funksjon i seg selv, men det har den faktisk. Vi kan ikke klare oss uten den. Vi er helt avhengig av kroppsspråket når vi ikke kan, vil eller tør uttrykke verbalt eller skriftlig hva vi har på hjertet. Det kan være at kulturen eller religionen ikke tillater det, eller at konsekvensene ved å si det blir for store (dyre).

Umiddelbare reaksjoner på noe som blir sagt eller gjort, kan indikere hva mottaker tenker der og da. Dersom mottaker sender ut reaksjoner over lengre tid på noe, kan det indikere følelser og humør som sinne, glede, kjedsomhet, uærlighet og bekymring. På grunn av manglende bevissthet over eget kroppspråk, gir følelseslivet til avsender seg til kjenne gjennom kroppsspråket.

Når det er sagt er det også fullt mulig å trene opp kroppsspråket sitt til bevisst å uttrykket det man ønsker å uttrykke. Man kan trene seg opp til å manipulere eget følelsesuttrykk slik at man ikke røper hvilke følelser man egentlig sitter inne med. Dette mener jeg man kan gjøre i en viss grad, men å få det til 100 % er jeg skeptisk til. Dersom du er aktiv i interaksjonen og kommunikasjonen så skal det mye til for at den andre er i stand til å skjule alle reaksjonene, tankene og holdningene sine. Noen er god til å skjule følelser, men holdninger og blikk er ikke like lette å kontrollere. Vi vet blant annet at hjernehalvdelene styrer retningen til øyene basert på hvilken hjernehalvdel som brukes.

Observasjon i sammenheng er nøkkelen til å forstå kroppsspråk. Husk at alle personer har sitt eget unike kroppsspråk som ikke uttrykker reaksjoner, følelser eller tanker. Man arver måter å gå på, kroppsholdning osv. Vær spesielt oppmerksom på endringer i kroppsspråk i stedet for kroppsspråket i seg selv.

 

Her er vi

sample image

Du finner oss (lettest) om
du tar trikk nr. 12 til Lille
Frogner Allé,
evt. buss 121
til Frogner Kirke.

 

Kontakt oss

  • Addresse: Baldersgate 11, 0263 Oslo.
  • Tel: +(047) 950 75 642
  • Email: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.